Nederland viert de vrijheid

Gepubliceerd op: 5-5-2017

AMSTERDAM - Nederland viert vrijdag de vrijheid. De nationale viering van bevrijdingsdag begint op het provinciehuis in Haarlem, met de 5 mei-lezing door acteur Nasrdin Dchar. In de traditionele kinderlezing geeft de 12-jarige Neal de Hoop uit Alkmaar zijn visie op vrijheid. Onder anderen premier Mark Rutte en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zijn daarbij. Thema van de viering dit jaar is 'De kracht van het persoonlijke verhaal'.

Daarna geeft de premier een speech op Bevrijdingspop Haarlem, waarna hij het Bevrijdingsvuur ontsteekt. Dat is de start van alle festiviteiten in Nederland. Op veertien festivals door het hele land worden de bevrijding en de vrijheid gevierd. Ambassadeurs van de Vrijheid zijn dit jaar De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat. Beide bands reizen per helikopter de festivals af.

De dag wordt zoals ieder jaar afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. Het koningspaar is erbij aanwezig. De muziek wordt verzorgd door het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley, met solisten Roel van Velzen en Joy Wielkens, harpist Remy van Kesteren, het ZO! Gospel Choir en de cast van Soldaat van Oranje - De Musical. Ook is er een optreden van Het Nationale Ballet.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief