Herdenking bevrijding 5 mei te Wageningen

Gepubliceerd op: 5-5-2017

De herdenking van de bevrijding werd natuurlijk net als in vele voorgaande jaren ook dit jaar weer te Wageningen gevierd. 

Afbeelding verwijderd

Om 13.15 uur werd het spits afgebeten met een herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk. Sprekers waren generaal-majoor b.d. der mariniers Frank van Kappen en mevrouw prof. dr. Yvonne Donders. Beiden belichtten het thema vrijheid, waarbij onder andere werd verwezen naar een uitspraak van Thomas Jefferson (vrijheid houdt ook waakzaamheid in) en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Aansluitend vond op het 5 Mei plein de nationale herdenking capitulaties 1945 plaats. De middag werd afgesloten met een defilé van veteranen en historische voertuigen. Een van de muziekkorpsen was het historisch tamboerkorps KMar. Er waren heel veel toeschouwers aanwezig. De krijgsmacht nam deel met een viertal pelotons. Dat steekt schril af tegen de wijze waarop in andere landen bij de vrijheid wordt stilgestaan. Het materieel van de huidige krijgsmacht zou op deze herdenking zeer zeker ook aan het publiek mogen worden getoond. Al met al toch een geslaagde dag.

De herdenking werd bijgewoond door prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

JV/SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief