OM gooit tienduizenden boetes in prullenbak

Gepubliceerd op: 8-5-2017

Eén op de drie boetes voor overtredingen die het Openbaar Ministerie behandelt, verdwijnt uiteindelijk in de prullenbak. Dat blijkt uit gegevens van het OM die door RTL Nieuws zijn onderzocht.

In 2016 behandelde het OM 130.000 overtredingen, meldt RTL. Bij bijna 44.000 van de 130.000 overtredingen is besloten de dader niet te vervolgen. Wat betekent dat één op de drie boetes uiteindelijk in de prullenbak terechtkomt.

Het OM behandelt vooral hoge boetes - voor bijvoorbeeld wapenbezit, of hele erge snelheidsovertredingen - maar ook lagere boetes voor bijvoorbeeld zwartrijden in het openbaar vervoer en openbaar dronkenschap, wanneer deze lange tijd niet worden betaald.

Beperkte capaciteit
Volgens het Openbaar Ministerie zijn beperkte capaciteit en de beperkte ruimte die beschikbaar was bij rechtbanken om zaken te behandelen de grootste oorzaken. Ook kost het innen van een deel van de boetes door het CJIB in Leeuwarden soms zoveel tijd volgens het OM, dat de overtreding wordt bestempeld als verjaard. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om verdachten zonder vaste woon- of verblijfplaats.

lees verder...

Bron : brn.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief