Na 66 jaar alsnog onderscheiding voor Korea-veteraan

Gepubliceerd op: 11-5-2017

Het ministerie van Defensie heeft na 66 jaar alsnog een dapperheidsonderscheiding toegekend aan de nabestaanden van een Korea-veteraan.

Afbeelding verwijderdDat meldt de Nationale Ombudsman. De korporaal was al in 1951 voorgedragen voor een onderscheiding omdat hij sneuvelde bij het redden van gewonde kameraden tijdens een vuurgevecht. De voordracht was jarenlang zoek, daarna weigerden achtereenvolgende ministers van Defensie die in onderzoek te nemen.

De nabestaanden meldden zich twee jaar geleden bij de Veteranenombudsman Reinier van Zutphen en uiteindelijk wordt de onderscheiding alsnog toegekend. Demissionair minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reikt op 15 mei een Bronzen Kruis uit aan de nabestaanden.

In 1950 vertrok korporaal Slager met het eerste bataljon van het Nederlands Detachement Verenigde Naties naar Korea. Tijdens een vuurgevecht bracht hij gewonde kameraden in veiligheid. Nadat hij een eerste gewonde in veiligheid wist te brengen, sneuvelde hij tijdens een poging een andere gewonde te redden. Zijn toenmalige commandant droeg hem daarna voor voor het postuum verlenen van een koninklijke onderscheiding. Maar die voordracht was tot 1993 zoek, tot die weer opdook bij het inrichten van het militaire Van Heutsz-museum in Schaarsbergen. Een vriend van de korporaal ging ermee aan de slag, maar zijn verzoek tot een onderzoek (wat vereist is) werd steeds afgewezen.

In 2015 kaartte de Veteranenombudsman de zaak opnieuw aan bij de minister van Defensie. Dit keer met succes.

Bron : ANP

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief