'Geweld toegestaan bij uitzetting Kaya'

Gepubliceerd op: 30-5-2017

De Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya (Familiezaken) zou op 10 maart indien nodig met geweld zijn aangehouden om haar te beletten een toespraak te houden bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Dat stelt de NOS maandag op basis van documenten die zijn verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De opdracht om de Turkse minister desnoods aan te houden werd schriftelijk door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof namens het kabinet aan de korpsleiding van de Nationale Politie en de marechaussee overgebracht, blijkt volgens de NOS uit die stukken.

Het kabinet zou bereid zijn geweest tot het uiterste te gaan om te verhinderen dat minister Kaya in Nederland een toespraak zou houden over het referendum over de Turkse grondwet. De politie en marechaussee hadden volgens de NOS opdracht haar in het uiterste geval aan te houden. Daarbij mocht blijkens de ambtsinstructie aan de politie geweld worden gebruikt als dat nodig zou zijn geweest.

lees verder... 

Bron : dvhn.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief