De persoonlijke strijd van een oorlogsvrijwilliger tijdens de ondergang van Nederlandse-Indië

Gepubliceerd op: 10-6-2017

Op 12 augustus verschijnt bij HarperCollins Holland Tabé Java, Tabé Indië van Ronald Nijboer.

Afbeelding verwijderdAl een tijdlang is er sprake van hernieuwde belangstelling voor het Nederlands koloniale verleden. Daarbij worden de zwarte bladzijden uit de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië niet langer overgeslagen. Juist jongere generaties stellen hier vragen over, en die bekijken de geschiedenis met een open blik. Ronald Nijboer behoort, als kleinzoon van een Indiëveteraan, tot die jongere generatie. In zijn boek geeft hij een levendige en objectieve, maar ook gevoelige weergave van de oorlog tussen Nederland en Indonesië.

Net als duizenden andere Nederlandse jongens meldde de grootvader van Ronald Nijboer zich in 1945 aan als oorlogsvrijwilliger. Jaren later vindt de auteur diens hutkoffer met brieven, dagboeken en foto’s uit die tijd. Hij reist zijn opa achterna, met het dagboek in de hand, vastbesloten om antwoord te krijgen op zijn vragen. Waarom gaven jonge jongens zich vrijwillig op? Waarom weten wij twee generaties later zo weinig van de grootste oorlog die Nederland ooit voerde? Waarom zweeg een hele generatie Indiëgangers?

Tabé Java, tabé Indië neemt de lezer mee op de reis die voor Evert-Jan Nijboer als een avontuur begint, maar eindigt in bitter zwijgen. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java is alles anders. Hij ziet vrienden sneuvelen, wordt fotograaf van massagraven en redt duizenden Chinezen van een verbrandingsdood. De terugreis is een survivor’s story en bij thuiskomst zwijgt Evert-Jan, zoals zovelen. Wat komen we te weten, als het zwijgen met verhalen gevuld wordt?

'Een prachtig boek. Tabé Java, tabé Indië is door de persoonlijke leidraad van opa Evert-Jan heel intiem en toegankelijk. Ronald Nijboers gave om de feiten duidelijk en informatief weer te geven, zorgt voor een goed geschreven en boeiend boek.' Boudewijn de Groot.

'Ronald Nijboer geeft een indringend beeld van wat oorlog doet met een rechtschapen boerenzoon. Heel goed uitgezocht, en voortreffelijk opgeschreven.’ Ad van Liempt

Nijboer, Ronald schrijver 150Over de auteur

Ronald Nijboer (1987) is schrijver en onderzoeker. Eerder publiceerde hij bij De Correspondent en Historiek.net. Door zijn achtergrond als socioloog weet hij als geen ander het persoonlijke verhaal van zijn opa te verweven met de ondergang van de kolonie Nederlands-Indië.

 

ronaldnijboer.nl

tabejava.nl

Tabé Java, Tabé Indië - Ronald Nijboer - ISBN 978 94 027 2730 2 - PB €19,99  / e-book €13,99 – inclusief fotokatern

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief