Katwijk eert Engelandvaarders met monument op boulevard (video)

Gepubliceerd op: 14-6-2017

In Katwijk is vrijdag 9 juli een monument onthuld voor Engelandvaarders. Het monument staat op de boulevard, ter hoogte van de Seinpoststraat.

Tijdens de oorlog hebben zo’n tweeduizend jonge mannen regelmatig hun leven gewaagd door per boot de overtocht naar Engeland te maken. Daarvandaan hielpen zij mee in de strijd tegen de Duitsers, of ze kwamen terug om wapens te smokkelen voor het verzet.

Een van de mannen die dat deed, is de inmiddels 93-jarige Rudi Hemmes. Rudi moest een behoorlijke omweg maken om naar Engeland te kunnen. Hij ging via België, Frankrijk en Spanje naar Portugal. Daar kon hij de boot pakken naar Engeland, om daarvandaan mee te helpen met de bevrijding van Europa.

Hemmes was dan ook eregast bij de onthulling van het monument. Ter ere van hem en al die anderen die hun leven waagden om de Duitsers te verslaan. En ondanks zijn hoge leeftijd, gaat Rudi nog steeds overal heen om zijn verhaal te vertellen, vooral aan de jonge generatie. “Dit is in het belang van de vrijheid.” Zie video.

Bron : hartvannederland.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief