Gezichtsherkenning vervangt paspoort op Schiphol

Gepubliceerd op: 29-6-2017

Na een geslaagde proef op Aruba, starten Schiphol en de Koninklijke Marechaussee nu ook op Schiphol een proef met biometrische gezichtsherkenning. Reizigers worden met camera’s herkend en kunnen hun paspoort op zak houden.

Afbeelding verwijderdTijdens de proef kan een beperkte groep reizigers gebruik maken van de nieuwe technologie. Het gaat hier om mensen die uit een Schengenland arriveren en overstappen op een vlucht naar een land buiten het Schengen-gebied. Voor de eerste vlucht wordt hun gezicht gescand, zodat zij door de camera’s op Schiphol worden herkend tijdens de transfer. In de toekomst zou het zelfs mogelijk worden dat de gezichtsscan thuis al wordt gemaakt.

Biometrie
Biometrie is niet nieuw voor Schiphol. Frequente reizigers kunnen via Privium met een oogscan de paspoortcontrole passeren en begin dit jaar deed de luchthaven samen met de KLM een proef met biometrisch ‘boarden’. Reizigers hoefden dan bij de gate niet hun instapkaart te laten zien, omdat zij door de camera werden herkend. Het doel is volgens Schiphol om reizigers door middel van een ‘seamless flow’ een zo soepel mogelijk reis bieden. De luchthaven kampt met een chronisch tekort aan marechaussees en zoekt daarom mogelijkheden voor technische alternatieven. Het scheelt dan al enorm als er geen werk meer zit aan de meeste overstappers.

Bron : beveiligingsnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief