Hulptroepen voor Schiphol-zomer

Gepubliceerd op: 7-7-2017

DEN HAAG - Schiphol krijgt per direct extra versterking van verschillende overheidsdiensten om chaos zoals in mei te voorkomen in de drukke zomerperiode.

Dat zegt staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) in een interview met De Telegraaf dat zaterdag verschijnt. „We zetten alles op alles om herhaling te voorkomen.”

Afbeelding verwijderdDe luchthaven krijgt bijvoorbeeld hulp van vijftig mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen, de organisatie die zich normaal bezighoudt met bajesklanten. Defensie gaat krijgsmachtonderdelen inzetten bij voertuigcontroles aan de grens en in de havens. De marechaussees op deze locaties kunnen daardoor overstappen naar Schiphol.

’Hoogste prioriteit’
„Het blijft druk. Mensen zullen ook moeten wachten, maar je hoeft echt geen dag van tevoren te komen als je een vlucht wilt halen”, zegt Dijksma. De topdrukte op Schiphol in het zomerseizoen heeft volgens de staatssecretaris de hoogste prioriteit bij het kabinet.

Vorige week is in de ministerraad afgesproken dat meerdere bewindspersonen gingen kijken of zij nog een steentje konden bijdragen om een nieuw reizigers-infarct op de nationale luchthaven te voorkomen. Hoewel VVD en PvdA momenteel steggelen over de begroting van 2018 die met Prinsjesdag moet worden vastgesteld, waren ze het er over eens dat het imago van Nederland schade wordt toegebracht als het weer uit de hand loopt.

Veel kritiek
In de afgelopen maanden was er een stortvloed van kritiek van reizigers die soms zelfs hun vlucht misten door het ellenlange wachten. Foto’s en video’s van gigantische wachtrijen gingen via sociale media de hele wereld over.

Staatssecretaris Dijksma heeft tot twee keer toe met de topmannen van Schiphol en KLM gesproken op het ministerie om extra maatregelen uit de kast te halen.

Extra beveiliging
Zo is er tijdens deze topontmoetingen afgesproken dat er extra lanen bij de douane open gaan en worden er drie- tot vierhonderd extra beveiligingsmensen ingezet. Het kabinet heeft zich vooral in allerlei bochten moeten wringen om extra marechaussees in te kunnen zetten. De militaire politie is de afgelopen jaren door terroristische dreiging en massa-immigratie overladen met extra werkzaamheden.

Zo staan de mannen en vrouwen op de wacht bij de Tweede Kamer en patrouilleren ze met gepantserde jeeps langs belangrijke gebouwen in de grote steden. Om de migratiestromen in goede banen te leiden en de illegale oversteek naar Groot-Brittannië te voorkomen was er extra mankracht nodig in de havens en bij grenscontroles.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief