Gastvrij Litouwen blij met NAVO-militairen

Gepubliceerd op: 12-7-2017

De zachte zomerzon schijnt op de uitgestrekte velden. Een knalblauw landbouwvoertuig tuft voorbij. Verderop steekt een hert zijn kop boven het hoge gras uit. De omgeving van het Litouwse Rukla vormt een vredig plaatje.

Litouwen - platte landDan denderen 4 Nederlandse CV90’s langs. 2 Duitse Leopards stuiven er gebroederlijk achteraan. Vanuit de bosrand klinkt het ronken van nog eens 4 Nederlandse CV90's. Klaar om de frontlinie over te nemen en de naderende vijand zo lang mogelijk te vertragen.

De Litouwse brigadecommandant kolonel Mindaugas Steponavicius prijst zich gelukkig, zo stelt hij met een brede glimlach. Hij heeft de leiding over de 2-weekse internationale oefening Iron Wolf. Vanaf dit moment, halverwege juni, valt de enhanced Forward Presence (eFP) battlegroup van de NAVO onder zijn brigade, die ook de naam Iron Wolf draagt. 

Samen sterk
Nederland vormt sinds begin dit jaar samen met de Noren, Duitsers en Belgen deze eFP battlegroup. Luxemburg sluit later aan. In Litouwen trainen zij onder meer het vertragend gevecht. Op verzoek van het land zelf, want de ontwikkelingen in het oostelijk deel van Europa, met name het Russische optreden in Oekraïne en op de Krim, baart hen zorgen. “Er is geen angst, maar we voelen ons wél bedreigd”, zegt Steponavicius. “Wij en de NAVO-landen zenden nu een sterke boodschap naar Rusland: We zijn sterk, we zijn samen en we zullen elkaar helpen als dat nodig is.”

Lees meer ... 

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief