Marechaussee dreigt met stiptheidsacties Schiphol

Gepubliceerd op: 15-8-2017

De Koninklijke Marechaussee steggelt al langere tijd met het ministerie van Defensie over een nieuwe cao. Als de stiptheidsacties van de Marechaussee op de luchthavens in Rotterdam en Eindhoven niets uithalen zijn protestacties Schiphol mogelijk de volgende stap.

Afbeelding verwijderdDat maken de Marechausseebonden maandag kenbaar. Tot nu toe zijn de bonden alleen nog overgegaan tot acties op de kleinere luchthavens Eindhoven en Rotterdam. Die worden op woensdag, donderdag en vrijdag gehouden.

Behalve acties op Schiphol, behoren toekomstige acties bij andere grensovergangen waar reizigers uit niet-Schengenlanden gecontroleerd worden tot de mogelijkheden. 

Stiptheidsacties
De Koninklijke Marechaussee steggelt al langere tijd met het ministerie van Defensie over een nieuwe cao. Het overleg zit sinds april vast. Het ministerie deed toen een eindbod dat is verworpen door de overgrote meerderheid (90 procent) van de vakbondsleden.

Omdat militairen geen stakingsrecht hebben, behoren stiptheidsacties tot de wapens waarmee ze het ministerie tot een nieuw cao-voorstel kunnen dwingen. Bij een stiptheidsactie wordt, binnen de marges van de geldende wetten en regels, bewust zo inefficiënt mogelijk gewerkt om zo vertragingen te veroorzaken. Bijvoorbeeld door de voorschriften zeer letterlijk op te volgen. 

Reizigers op Schiphol hadden tijdens de afgelopen voorjaarsvakantie al te kampen met lange wachtrijen. De luchthaven beloofde beterschap, maar de aangekondigde stiptheidsacties kunnen komende zomer roet in het eten gooien.

Bron : parool.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief