30e Nationale dodenherdenking in Nationaal Herdenkingspark Roermond

Gepubliceerd op: 2-9-2017

Op zaterdag 2 september 2017 werd in het Nationaal Herdenkingspark Roermond bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 voor de 29e maal de jaarlijkse Nationale dodenherdenking gehouden.

Afbeelding verwijderd(Indiëherdenking Roermond)

Meer dan 20.000 Indië-veteranen, familieleden en nabestaanden, pelgrimeren ieder jaar weer naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond om de ruim 6200 jonge mannen en vrouwen te eren en te gedenken, die gedurende de jaren 1945-1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.

De herdenkingsplechtigheid vond plaats bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 dat in 1988 door ZKH Prins Bernhard is onthuld. Bij dit monument zijn per onderdeel de gesneuvelden op een bronzen plaquette vastgelegd, daarnaast staan op 18 roestvrijstalen zuilen ook alle namen vermeld. 

De herdenking stond mede in het teken van de 122 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Koreaanse oorlog (1950-1953) en de gevallenen tijdens vredesoperaties.

Twee lokale scholieren hielpen staatssecretaris Martin van Rijn die namens het kabinet de krans legde. Er werden ruim 100 kransen gelegd namens de diverse organisaties. Ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, namens de Nederlandse Strijdkrachten, kranslegging bij het Monument voor Indische burgerslachtoffers, kranslegging namens de stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962.

Namens de SMC was aanwezig kapitein b.d. der Koninklijke Marechaussee Pier Scholte en Indië- en Nieuw-Guinea veteranen K.I.Besançon, L.J. van der Veer, Th.M.J. Moors. Jaap Gatsma maakte als drager van onze SMC-vlag deel uit van de groep van vaandel-, vlag- en standaarddragers. Indië-veteraan Charles Besançon legde namens de SMC een krans bij de plaquette Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee. 

Lees hier het programma van de plechtigheid 

Bron : Indisch Monument

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief