Militairen beveiligen shelters Sint-Maarten

Gepubliceerd op: 7-9-2017

DEN HAAG - Nederlandse militairen beveiligen de schuilplaatsen waar de inwoners van Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius dekking zoeken tijdens het overtrekken van de verwoestende orkaan Irma.

Als die Sint-Maarten weer achter zich laat, neemt een honderdtal mariniers en manschappen van de genie meteen de schade op. Ook kunnen de militairen zorg verlenen, puin ruimen en zo nodig de orde bewaken, laat het ministerie van Defensie weten.

Afbeelding verwijderdBeveiliging is nodig vanwege de mogelijk gespannen situatie voor de mensen. De militairen moeten helpen ervoor te zorgen dat er geen onrust ontstaat. Ze assisteerden voor aankomst van de orkaan al bij het handhaven van de avondklok die het eilandbestuur had ingesteld.

Verbindingen herstellen
De militairen kwamen even voor de orkaan aan op de Bovenwindse Eilanden. Ze richtten er een commandopost in en legden verbindingen met hun hoofdkwartier op Curaçao. Na de orkaan zullen zij deze vermoedelijk beschadigde verbindingen herstellen om onder meer de schade te kunnen doorgeven.

De marineschepen Zr. Ms. Zeeland en Zr. Ms. Pelikaan hebben op veilige afstand het passeren van de orkaan afgewacht en stomen nu op naar Sint-Maarten. Halverwege de avond (plaatselijke tijd), zodra Irma de eilanden achter zich heeft gelaten, hopen ze aan te meren. Ze hebben vrachtwagens, waterwagens, een legerambulance, een bulldozer, bootjes en patrouillewagens aan boord.

Helikopter
Belangrijk is ook de NH90-helikopter. Daarmee kan vanuit de lucht op een snelle manier een beeld worden gevormd van de schade.

Irma, de zwaarste orkaan die het gebied ooit trof, bereikte aan het begin van de Nederlandse middag Sint-Maarten en richtte daar een enorme ravage aan. In de hoofdstad Philipsburg is sprake van zware overstromingen en schade.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief