14 helikopters van Gilze-Rijen naar Duitsland voor oefening

Gepubliceerd op: 4-10-2017

Met 750 militairen van land- en luchtmacht neemt Nederland de komende 3 weken deel aan de Amerikaanse oefening Swift Response. Die wordt onder meer in het Duitse Hohenfels gehouden. Er doen zo'n 7.000 militairen mee van 11 NAVO-landen. Nederland zet ook 14 helikopters in: 6 Chinooks , 6 Apaches en 2 Cougars. Die zijn gisteren vertrokken vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen.

Afbeelding verwijderdSwift Response draait om 'internationale interoperabiliteit': het optimaal (internationaal) samenwerken voor een snelle inzet waar dan ook ter wereld. Deze oefening hoort bij een van de speerpunten van Defensie: het herstel van de brede inzetbaarheid na jarenlange missie-inzet in Mali en Afghanistan.

Omvangrijk
De samengestelde Nederlandse eenheid valt tijdens de oefening onder een Amerikaanse brigade van 2.500 militairen. Tijdens een meerdaags scenario dat de werkelijkheid zo goed mogelijk nabootst, gaan de militairen de strijd aan met een oefenvijand. Landmachtmaterieel ging al over het spoor naar het oefengebied.

Air manoeuvre
De transporthelikopters van de luchtmacht vervoeren landmachteenheden die trainen om een gebied te bezetten nadat ze door de lucht zijn aangevoerd. Ook vuursteun- en logistieke eenheden nemen deel. De landmachteenheden vertrokken vrijdag naar Duitsland.

Er wordt onder meer het air manoeuvre-optreden beoefend, waarbij grondeenheden geïntegreerd werken met transport- en gevechtshelikopters. Om zowel de militair, de techniek en alle procedures op elkaar te laten aansluiten is gezamenlijke training nodig. Deze oefening biedt hiervoor een uitstekende gelegenheid.

Aviano in Italië
Alle vliegbewegingen worden vanuit het Italiaanse Aviano geleid. Naast de helikopters doen er ook tientallen 'gewone' vliegtuigen mee, zoals C-17- en C-130-vrachtvliegtuigen mee.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief