Strenge veiligheidsregels passen soms niet bij oorlog

Gepubliceerd op: 8-10-2017

De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat Defensie teveel risico's nam met militairen in Mali. Maar strenge veiligheidsregels passen soms niet bij oorlog, zo weet het Franse leger uit ervaring.

Afbeelding verwijderdIn het debat over veiligheid bij de Nederlandse missie in Mali botsen twee werel-den. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid was de medische zorg voor militairen niet goed geregeld. Maar minister van defensie Jeanine Hennis en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zien dat anders. "We moeten ons realiseren dat je in de woestijn onder operationele omstandigheden geen academisch ziekenhuis mag verwachten."

Dit fundamentele verschil van inzicht raakte afgelopen anderhalve week enigszins ondergesneeuwd in de politieke discussie. Die draaide vooral om de vraag of Hennis de Kamer wel voldoende had geïnformeerd over de risico's rond de stad Kidal in het noorden van Mali. Daar moest Nederland in bepaalde situaties gebruik maken van een Togolees VN-hospitaal, in plaats van de eigen medische voorzieningen op het basiskamp in Gao. De vraag was onder meer of het hospitaal wel of niet voldoende was toegerust. Of, zoals generaal Middendorp hij bij zijn afscheid aan de orde leek te stellen: hoeveel veiligheid en gezondheidszorg mag je verwachten tijdens een militaire operatie op een ander continent?

Lees verder... 

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief