Bonden en ministerie akkoord over cao bij Defensie

Gepubliceerd op: 13-10-2017

De militaire vakbonden hebben na vier jaar een cao-akkoord bereikt met het ministerie van Defensie. De afgelopen maanden voerden de bonden actie voor een nieuwe cao. Door het mislukken van eerder overleg lagen hervormingen op het ministerie al maanden stil.

Afbeelding verwijderdDefensiepersoneel krijgt dit jaar met terugwerkende kracht een structurele loonsverhoging van 2,5 procent. Eenmalig komt daar in december nog 1 procent bij. Volgend jaar komt er 1,5 procent structureel bovenop en eenmalig 0,5 procent. Daarnaast gaat de eindejaarsuitkering met 0,2 procent omhoog en zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de pensioenen en langer doorwerken door militairen.

In het voorjaar liepen de gesprekken tussen de bonden en het ministerie vast. De vakbonden wezen het eindbod van 2 procent loonsverhoging en geld voor scholing af.

Vorige maand werden alle in- en uitgangen van het ministerie geblokkeerd door actievoerende militairen. Van de zomer voerden marechaussees stiptheidsacties uit op luchthavens om zo betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

1,5 miljard
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kondigden deze week aan iets meer dan 1,5 miljard euro per jaar extra te investeren in Defensie. Eerder werd gezegd dat er 2,3 miljard nodig is om de organisatie op orde te brengen. De afgelopen paar jaar ging er al extra geld naar Defensie.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief