Defensie leverde 2260 ton noodhulp aan Sint-Maarten voor 55 miljoen euro

Gepubliceerd op: 28-10-2017

Het is al weer zeven weken geleden dat Sint-Maarten de volle laag kreeg van orkaan Irma. De schade op het eiland was enorm, en noodhulp was hard nodig. Wat is er de afgelopen zeven weken aan hulp verwezenlijkt? Een overzicht.

Militaire vliegtuigen en marineschepen hebben in totaal 2260 ton noodhulp afgeleverd, meldt Defensie. Het gaat om hulpgoederen, water en voedsel. Ook zijn ruim 1800 mensen geëvacueerd. De landmacht verrichtte ondertussen honderden reparaties op het eiland en zo'n één miljoen liter water is er uitgedeeld.

Sint-Maarten 91 procent huizen schade sep17Inmiddels loopt de noodhulp ten einde en vertrekken de militairen langzamerhand. Het grootste schip van de marine, Zr. Ms. Karel Doorman, levert vandaag voorlopig voor het laatst hulpgoederen af op het eiland. Aan boord zijn onder andere shelterwoningen en medische apparatuur. Het schip, dat kort na de ramp uit Nederland vertrok, heeft dan in totaal 1100 ton noodhulp afgeleverd.

De kleinere schepen Zr. Ms. Zeeland en Zr. Ms. Pelikaan, die al in de regio waren, zijn vier keer van Curaçao naar Sint-Maarten gevaren en leverden 610 ton noodhulp af.

Duizend truckladingen puin
Nog eens 550 ton kwam door de lucht. Onder andere Hercules-transporttoestellen van de Nederlandse en Belgische luchtmacht vlogen 35 keer van Curaçao naar Sint-Maarten. Op de terugweg namen zij in totaal 1804 evacués mee. Nog grotere vliegtuigen, KDC-10's en Airbussen A400 (in samenwerking met Frankrijk), vlogen acht keer van Nederland naar Curaçao met hulpgoederen.

Genietroepen hebben de afgelopen weken essentiële gebouwen hersteld, van ziekenhuis en vliegveld tot politiebureau en scholen. De militairen zijn ook de wijken in gegaan voor reparaties bij de mensen die dit het hardst nodig hadden. Het gaat om meer dan 600 kleinere reparaties en herstelwerkzaamheden aan daken. In totaal zijn bijna duizend truckladingen puin weggehaald. Op het hoogtepunt waren 700 mensen van Defensie op het eiland aanwezig.

Kosten: 55 miljoen euro
Gisteren maakte staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties bekend dat de noodhulp voor de getroffen eilanden tot op heden 55 miljoen euro heeft gekost. Het leeuwendeel van het geld was voor Sint-Maarten.

Deze noodhulp staat los van het grote wederopbouwfonds, waarover Nederland het met de regering van Sint-Maarten nog niet eens is. De Nederlandse regering stelt voorwaarden waarmee het eiland moeite heeft. Zo eist Den Haag goed toezicht op de besteding van het geld en deugdelijke grenscontroles. "De voorwaarden staan recht overeind'', zegt Knops. Sint-Maarten heeft nog een paar dagen om in te stemmen.

Bron : rtlnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief