Nederland eist steun in Mali

Gepubliceerd op: 20-11-2017

DEN HAAG - Nederland dreigt een deel van de militaire missie in Mali te stoppen als de Verenigde Naties ons land niet tegemoet komt. Dat zegt minister Ank Bijleveld (Defensie) in een interview met De Telegraaf.

Afbeelding verwijderdNederlandse militairen op VN-missie in Mali lopen teveel risico’s. Minister Bijleveld (Defensie) eist daarom dat de VN een medische helikopter levert. Als de VN geen medische helikopter levert, dan trekken onze militairen zich definitief terug uit de vooruitgeschoven post in Kidal. Daarmee zou de missie veel minder effectief worden.

Nederland voert met onder meer de Luchtmobiele Brigade verkenningen uit in het noorden van Mali en vormt daarmee de ’oren en ogen’ van de VN-missie. Die missie moet een land stabiliseren dat wordt bedreigd door moslimextremisten, mensensmokkelaars en gewapende opstandelingen. Voor het vergaren van inlichtingen gebruikten Nederlandse militairen de post bij de stad Kidal, in het onherbergzame noorden van het land.

Mortier
Uitgerekend daar kwamen twee Nederlandse militairen om het leven tijdens een oefening met een ondeugdelijke mortier. Een derde raakte zwaargewond. De medische faciliteiten lieten te wensen over, zo bleek uit het snoeiharde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Onder meer de afspraak om binnen een uur een gewonde in een operatiekamer te kunnen hebben, werd niet gehaald.

„Het uitgangspunt is dat je mensen natuurlijk niet op pad stuurt als het niet goed geregeld is”, zegt Bijleveld. „Dat was een van de redenen om de missie in Mali stil te zetten. Een deel is nu opgestart, maar Kidal ligt nog stil omdat we daar die medische helikopter nog niet hebben. Die moet er gewoon zijn. Als die niet geleverd kan worden, dan gaan we Kidal niet opstarten. Klip en klaar.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief