Defensie en Justitie: nog geen uitspraken over onderzoek Apache

Gepubliceerd op: 21-11-2017

Het onderzoek naar de botsing van de Apache met een hoogspanningskabel in Zoelmond afgelopen maandag is nog in volle gang. De Koninklijke Marechaussee (KMar) en het Openbaar Ministerie kunnen geen stand van zaken geven en niet zeggen hoe lang het nog duurt voor de eerste resultaten naar buiten komen.

Afbeelding verwijderdMaandagavond vloog een Apache-helikopter in het donker tegen de bliksemdraden van een hoogspanningsleiding. Daardoor kwamen bijna 25.000 inwoners van Culemborg en omgeving  uren zonder stroom te zitten.

Verkeersongevallenanalyse
Het incident wordt onderzocht door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en door Defensie zelf. Dat laatste onderzoek wordt uitgevoerd door de KMar die politietaken afhandelt waarbij militairen betrokken zijn. Zo heeft de KMar net als de politie een eigen dienst Verkeersongevallenanalyse. Die is betrokken bij het onderzoek.

Omdat het een militair incident betreft, wordt het onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem.  De militaire kamer van de rechtbank zetelt in Arnhem, vandaar dat het OM daar gespecialiseerd is.  ,,Er is een officier aan het onderzoek verbonden’’, zegt een woordvoerder van het OM. ,,Maar vooralsnog is het de marechaussee die het onderzoek uitvoert.’’

Verdachte
Of de beide vliegers als verdachte worden aangemerkt, kunnen het OM en de KMar niet zeggen. Voor het ongeval 10 jaar geleden met een Apache in de Bommelerwaard werden de vliegers vervolgd en veroordeeld tot een taakstraf.

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief