Bliksembezoek Rutte aan Mali voor top Ivoorkust

Gepubliceerd op: 29-11-2017

28-11-2017 Premier Rutte heeft aan de vooravond van de Afrikaans-Europese top in Ivoorkust een bliksembezoek gebracht aan Mali. Samen met de premiers van België en Luxemburg had Rutte een ontmoeting met president Keïta van Mali.

Afbeelding verwijderdDe Malinese minister Coulibaly begroet premier Rutte op het vliegveld van Bamako (AFP)

Doorgangsland
In dat gesprek stelde Rutte de problemen die Nederland en Europa hebben met de migratie vanuit Afrika aan de orde. Mali is een belangrijk doorgangsland voor Afrikanen die naar Europa willen reizen.

Ruttes standpunt is dat die migratie moet stoppen. Hij zei dat Nederland Mali al veel geboden heeft in de vorm van militaire ondersteuning tegen het extremisme en dat Nederland om die reden het recht heeft iets terug te vragen aan Mali.

Aan de top in Ivoorkust nemen ook de ministers Zijlstra (Buitenlandse Zaken) en Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) deel.

Militairen
Rutte sprak ook met de leider van de VN-missie MINUSMA in Mali, die zijn waardering uitsprak over de Nederlandse militaire bijdrage in Mali.

De Nederlandse militairen voeren in Mali verkenningen uit en ze verzamelen inlichtingen. Die informatie gebruikt de commandant van de VN-missie om operaties voor te bereiden. Nederland blijft ook volgend jaar op die wijze militair actief in Mali.

Zie volledig artikel op de website van de NOS

Bron : nos.nl

 

https://nos.nl/artikel/2205073-bliksembezoek-rutte-aan-mali-voor-top-ivoorkust.html

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief