Herdenking Keienmonument

Gepubliceerd op: 2-12-2017

Op 1 december 2017 organiseerde de Koninklijke Marechaussee de jaarlijkse herdenking bij het Keienmonument bij de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn.

Afbeelding verwijderd

Bij deze herdenking worden de gebeurtenissen rond 28 november 1944 herdacht. Drie verzetsstrijders, J. ‘Frank’van Bijnen, S. ‘Paul’ Esmeijer en H. Verschoor voerden op die datum een verkenning uit ter voorbereiding op de bevrijding van een aantal verzetsstrijders die gevangen zaten op de Koning Willem III kazerne, Deze verkenning leidden tot een vuurgevecht met Duitse soldaten, waarbij Esmeijer om het leven kwam. Van Bijnen overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. Verschoor overleed in 1945 in een Duits concentratiekamp.

Om te voorkomen dat het bevrijdingsplan alsnog zou worden uitgevoerd, brachten de Duitsers twaalf gevangen verzetsstrijders en een Amerikaanse piloot ter dood.

Afbeelding verwijderd Afbeelding verwijderd

Ter nagedachtenis aan hen is op de plaats van de executie, t.o. de voormalige BOS-pomp, het Keienmonument opgericht waarop alle namen staan vermeld. Sinds begin jaren ’80 worden de gebeurtenissen jaarlijks op deze plek herdacht. Het monument geadopteerd door de Apeldoornse basisschool ‘De Wegwijzer’, waar kinderen van groep 8 zelf gemaakte gedichten voorlezen en behulpzaam zijn bij het leggen van bloemen en kransen.

De namen van Esmeijer en Van Bijnen leven voort in de naamgeving van de Samuel  Esmeyer corridor in de Politie Academie en de Koning Willem III / Frank van Bijnen kazerne.

Namens SMC was onze secretaris Pier Scholte bij deze herdenking aanwezig.

Pier Scholte / SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief