PvdA akkoord met verlenging Mali-missie

Gepubliceerd op: 9-12-2017

DEN HAAG - De PvdA steunt de verlenging van de militaire missie in Mali. Dat heeft de partij dinsdag besloten tijdens de fractievergadering, waarbij ook Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer aanwezig was. De hoogste militair gaf daar nog eens uitleg over wat er aan de missie is verbeterd op het gebied van veiligheid.

Mali verl.verblijf sep16Voor de voortzetting van de Nederlandse deelname aan de missie is de steun van de PvdA niet cruciaal, maar wel comfortabel voor het kabinet. Dat besluit over militaire uitzendingen het liefst met een ruime Kamermeerderheid. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie leken al akkoord en ook GroenLinks steunt de voortzetting van de missie.

Toch was goedkeuring voor de verlenging geen vanzelfsprekendheid, na het mortierongeval waarbij vorig jaar twee militairen de dood vonden en er een zwaargewond raakte. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde tekortkomingen vast bij de aanschaf en opslag van munitie en in de medische voorzieningen.

Helikopter
Op die punten is inmiddels het nodige verbeterd, zo verzekerde minister Bijleveld (Defensie) de Tweede Kamer maandag. Zo is het personeel van veldhospitaal in Kidal gewisseld en heeft de VN toegezegd dat er altijd binnen de voorgeschreven tijd een helikopter beschikbaar is voor medische evacuaties.

Het vorige kabinet besloot al over verlenging van de missie met een jaar. De Tweede Kamer stemt er volgende week over. Nederland doet sinds eind 2013 mee aan VN-missie Minusma. Momenteel bevinden zich zo’n driehonderd Nederlandse militairen in Mali. Ze vergaren er inlichtingen en doen verkenningen over lange afstanden.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief