Groot aantal VN-soldaten vermoord in oosten Congo

Gepubliceerd op: 10-12-2017

In Congo is een groep blauwhelmen aangevallen en gedood door een nog onbekende militie. De aanval vond gisteravond plaats in de provincie Noord-Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Volgens de VN kwamen daarbij veertien Tanzaniaanse militairen om het leven en vielen er 53 gewonden. Ook zijn er vijf Congolese soldaten gedood.

Afbeelding verwijderdVN-secretaris-generaal Guterres heeft de aanval in felle bewoordingen veroordeeld. Hij spreekt van "een oorlogsmisdaad".

Gebukt onder conflict
Congo gaat al jaren gebukt onder een conflict. De Monusco-missie, waar de getroffen VN-militairen toe behoren, probeert al sinds 1999 vergeefs vrede te stichten in het land. De VN heeft naar schatting 95.000 militairen gestationeerd in Congo.

Het afgelopen jaar zijn 1,7 miljoen van de 83 miljoen inwoners van Congo op de vlucht geslagen voor geweld. Dat ligt volgens correspondent Koert Lindijer aan het wanbeleid van president Joseph Kabila, die vasthoudt aan de macht terwijl zijn termijn al lang en breed is verstreken. Vorige maand zijn verkiezingen aangekondigd voor volgend jaar december.

Er spelen conflicten tussen het regeringsleger, gewapende milities, krijgsheren en deze groepen onderling. In de regio Kasaï woedde tot voor kort een strijd om het leiderschap. In het chaotische oosten van Congo, waar de blauwhelmen zijn omgekomen, wordt veel gestreden om grondstoffen. Er heerst totale anarchie en ook VN-mensen zijn vaak doelwit van aanvallen.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief