Kamer geeft groen licht voor verlenging missies

Gepubliceerd op: 14-12-2017

De Tweede Kamer heeft brede steun uitgesproken voor verlenging van de VN-vredesmissie in Mali en de NAVO-missie in Afghanistan.

Afbeelding verwijderdGewapende militair op voertuig in Mali.

De bijdrage wordt verlengd tot eind 2018. Met deelname aan Minusma draagt Nederland bij aan de stabiliteit in Mali en daarmee de bredere Sahel-regio. De Nederlandse blauwhelmen richten zich net als tot nu toe, ook volgend jaar vooral op het verzamelen en analyseren van inlichtingen. Een eenheid voor lange-afstandsverkenning met nationale ondersteuning vormt de kern. Het beheer van Kamp Castor is inmiddels in Duitse handen. Het aantal Nederlandse militairen wordt gereduceerd tot maximaal 250.

Ongeveer 100 militairen blijven meedoen aan Resolute Support in Afghanistan. De missie richt zich op het trainen, adviseren en assisteren van het Afghaanse leger en de politie. De Nederlandse adviseurs delen hun kennis op het gebied van operationele planning, logistiek, bedrijfsvoering en gender. De medische-, transport- en beveiligingseenheden zorgen ervoor dat de NAVO-adviseurs in en rond Mazar-e-Sharif hun werk kunnen doen.

Kamerleden wensten de militairen, ieder in hun eigen bewoordingen, een goede uitzending en behouden terugkeer.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief