Luchtmobiele Brigade schrapt inwijdingsritueel na vraag staatssecretaris

Gepubliceerd op: 21-12-2017

De Luchtmobiele Brigade heeft vorige week op het laatste moment een inwijdingsritueel geschrapt. Het ministerie van Defensie bevestigt een bericht daarover van De Telegraaf.

Staatssecretaris Visser en minister Bijleveld brachten vorige week een bezoek aan de Brigade en benadrukten daar dat inwijdingsrituelen volgens de regels moeten verlopen. De rituelen zijn bedoeld om saamhorigheid en groepsgevoel te versterken.

Afbeelding verwijderdTiming niet gelukkig
Voor de avond stond de zogenoemde 'tijgertest gepland', een toelatingsritueel waarbij gedronken wordt. De brigade besloot de inwijding te schrappen, volgens een woordvoerder van de Landmacht omdat de timing niet gelukkig was.

De woordvoerder zegt dat de meest ervaren korporaal die normaal de begeleiding doet ziek was en dat iedereen begrijpt dat de Brigade onder een vergrootglas ligt.

De Luchtmobiele Brigade raakte eerder in opspraak vanwege uit de hand gelopen rituelen. Vorige week hield de Koninklijke Marechaussee drie mensen aan omdat zij zich in 2013 schuldig zouden hebben gemaakt aan onder meer mishandeling, aanranding en bedreiging.

Wel inwijding, geen ontgroening
Eerder liet de staatssecretaris weten dat ze wil dat inwijdingsrituelen bij militairen blijven bestaan. Maar ontgroening, waarbij mensen worden vernederd, is niet toegestaan.

Volgens de woordvoerder van de Landmacht zijn de zorgen over het vorige week geschrapte inwijdingsritueel op zichzelf niet nodig en ging het om een al jaren bestaande test om mensen op een ludieke manier een beetje bang te maken.

Hij spreekt van een storm in een glas water. "In het ritueel krijgen mensen een biertje met een ei te drinken en als ze dat niet willen, is ook frisdrank mogelijk."

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief