Activiteiten Russische onderzeeërs maken de NAVO nerveus

Gepubliceerd op: 25-12-2017

De NAVO maakt zich in toenemende mate zorgen over de activiteiten van Russische onderzeeërs in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg zegt in een interview met de kranten Frankfurter Allgemeine en The Washington Post dat de Russische onderzeese operaties sinds de Koude Oorlog niet zo groot zijn geweest.

Afbeelding verwijderdActiviteiten Russische onderzeeërs maken de NAVO nerveusnd heeft volgens Stoltenberg "enorm geïnvesteerd" in de marine, in het bijzonder in onderzeeërs, waarvan er in de afgelopen drie jaar 14 bij zijn gekomen.

Kabels
De onderzeeërs worden steeds vaker gesignaleerd in de noordelijke Atlantische Oceaan in de buurt van kabels die van vitaal belang zijn voor het communicatieverkeer tussen Europa en Noord-Amerika. Via de kabels wordt dagelijks ook voor miljarden dollars handel gedreven tussen de continenten.

Stoltenberg zegt ook dat de onderzeeërs steeds dichter bij de kust worden gezien.

De Amerikaanse commandant van de onderzee-vloot van de NAVO, generaal Andrew Lennon, zegt in The Washington Post dat er een ongekende Russische activiteit is in de buurt van de kabels. Als de Russen erin slagen de kabels af te tappen of door te snijden, heeft dat immense gevolgen.

Lennon zegt dat Rusland overduidelijk geïnteresseerd is in de onderwater-infrastructuur van de NAVO. Hij laat zich er niet over uit of Russische schepen de kabels al hebben aangeraakt.

Commandopost
Het Russische ministerie van Defensie is tevergeefs om commentaar gevraagd. Volgens de twee kranten is de NAVO inmiddels zo nerveus geworden, dat voor het eerst sinds de Koude Oorlog gewerkt wordt aan de heropening van een commandopost ter verdediging van de noordelijke Atlantische Oceaan. De NAVO werkt ook in hoog tempo aan de bouw van materieel om onderzeeërs te bestrijden.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief