Defensie neemt afscheid van Ridder Militaire Willems-Orde

Gepubliceerd op: 8-1-2018

Diverse vertegenwoordigers van Defensie hebben gistermiddag in de Verenigde Staten afscheid genomen van de Amerikaanse Ridder Militaire Willems-Orde (RMWO) Edward Simons Fulmer. De piloot uit de Tweede Wereldoorlog overleed op 31 december op 98-jarige leeftijd in zijn woonplaats Syracuse.

Fulmer, afscheid jan18Nederlandse luchtmachtmilitairen houden de wacht bij de kist met het stoffelijk overschot (afb)

Tijdens een wake bij de kist met het stoffelijk overschot hielden Nederlandse luchtmachtmilitairen de wacht. Vervolgens vond een herdenkingsceremonie plaats in het rouwcentrum van Syracuse.

Ridder MWO majoor Gijs Tuinman was bij de plechtigheid aanwezig. Hij las het ridderdiploma voor en overhandigde de medaille RMWO4 aan de dochter van Ed Fulmer. Daarna legde hij een orchideetak op het kussen op de kist. De Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, Henne Schuwer, overhandigde de familie een brief van koning Willem Alexander.

Eer
Generaal-majoor buiten dienst Henk Morsink, voorzitter van het Kapittel der Nederlandse Willems-Orde, roemde Edward Fulmer om zijn heldhaftigheid tijdens Operatie Market-Garden in 1944. "Ik had de eer hem de afgelopen jaren 3 keer te ontmoeten. Ik herhaal dan ook graag de woorden van generaal Patton: 'We moeten niet huilen om het verlies van deze man, maar we mogen God danken voor de eer en het privilege om deze grote man, Edward Simons Fullen, te hebben gekend'. We zullen Ed nooit vergeten."

Parachutisten
Edward Fulmer was een gepensioneerd Amerikaanse luchtmachtofficier. Hij werd op 17 oktober 1946 bij Koninklijk Besluit door koningin Wilhelmina benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. De Amerikaanse piloot verdiende de eer dankzij zijn optreden tijdens Operatie Market-Garden. Op 18 september 1944 steeg Fulmer als tweede vlieger met een Douglas C-47 Skytrain transporttoestel op vanuit Groot-Brittannië. Het vliegtuig zat vol met Britse parachutisten voor de luchtlandingen die bij Ede zouden moeten plaatsvinden. In de omgeving van ’s Hertogenbosch werd het vliegtuig echter geraakt door Duitse luchtafweer. Fulmer zorgde ervoor dat de passagiers en verdere bemanning veilig met hun parachutes het toestel konden verlaten. Ondanks brand aan boord en zijn zware verwondingen wist Fulmer het toestel aan de grond te zetten, waar verzetstrijders zich over hem ontfermden.

Voor dit heldhaftige optreden heeft Fulmer niet alleen de Militaire Willems-Orde ontvangen, maar ook het Distinguished Service Cross. Later kwam daar nog een Amerikaanse onderscheiding bij, het Purple Heart.

Nog 3
Met het overlijden van Edward Fulmer zijn er nu nog 3 Ridders Militaire Willems-Orde in leven. Majoor Tuinman, majoor Marco Kroon en de enige nog levende Ridder MWO uit de Tweede Wereldoorlog, majoor buiten dienst Kenneth Mayhew. Hij hoopt 18 januari 101 te worden.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief