Gezant Donald Trump morgen op Paleis Noordeinde

Gepubliceerd op: 9-1-2018

 

Afbeelding verwijderd

Koning Willem-Alexander ontvangt morgen de geboren Groninger Peter Hoekstra, die tegenwoordig als Amerikaan Pete Hoekstra (afb) door het leven gaat. Hij is vorig jaar door president Donald Trump benoemd tot ambassadeur voor de Verenigde Staten en komt morgen (woensdag) tussen 9 en 11 uur zijn geloofsbrieven aanbieden op Paleis Noordeinde.

Ook Shujjat Ali Rathore, ambassadeur van de islamitische republiek Pakistan, en Léon Raphaël Mokoko, ambassadeur van de republiek Congo, zijn morgen bij de koning om hun geloofsbrieven aan te bieden.

De nieuwe ambassadeurs worden opgehaald en begeleid door een kamerheer van de koning, die daartoe aan iedere ambassadeur een galarijtuig ter beschikking stelt. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Het galarijtuig wordt voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de Bereden Marechaussee in ceremonieel tenue. Het kledingvoorschrift voor de ambassadeurs is jacquet of nationale dracht.

Bij Paleis Noordeinde staan een erewacht en een militaire kapel opgesteld. De erewacht bestaat uit een commandant en twee detachementen van Vuursteuncommando. De muziek wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Bij de ingang van het paleis staan twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Brigade Den Haag. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur volgt een inspectie van de erewacht, waarna de ambassadeur met gevolg binnentreedt. Bij het vertrek van de ambassadeur krijgt deze opnieuw vier ereroffels.

U kunt dit ceremonieel bij Paleis Noordeinde morgen zelf gadeslaan tussen 9 en 11 uur.

Bron : dagblad070.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief