Boycot Antillen duurt voort

Gepubliceerd op: 13-1-2018

De handelsboycot van Venezuela tegen de ABC-eilanden ’kan nog wel een tijdje duren’. Dat verwacht minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken).

Afbeelding verwijderdGisteravond was er op Aruba diplomatiek overleg tussen het Nederlandse Koninkrijk en het Zuid-Amerikaanse buurland. Namens het Koninkrijk waren er onder anderen premier Evelyn Wever-Croes van Aruba en de Curaçaose minister van Economische Zaken aanwezig. Venezuela stuurt volgens de laatste berichten twee ministers en ook een paar andere hoge ambtenaren. Vorig weekend sloot president Maduro plots eenzijdig de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao. Aanvankelijk voor 72 uur, maar dat is nu al twee keer verlengd.

Maduro wil zo voorkomen dat er nog groenten en fruit naar de ABC-eilanden worden verscheept, omdat daar in zijn eigen land een tekort aan is. Hij stoort zich ook aan de volgens hem illegale uitvoer van producten zoals koper en goud.

Gisteravond werd besproken welke maatregelen het Nederlandse Koninkrijk kan treffen om de smokkel in te dammen. Maar de uitvoering daarvan vergt tijd. Zijlstra verwacht daarom dat de Venezolaanse ban niet heel erg snel zal worden opgeheven.

Het overleg is ook bedoeld om helder te krijgen wat Venezuela precies op de lever heeft, aldus een Nederlandse diplomaat. „Gaat het echt om de smokkel, of zit er nog iets achter?” Op de achtergrond speelt waarschijnlijk een rol dat er in Venezuela momenteel ’een tekort aan bijna alles is’, wordt gemeld. „Het is soms makkelijker om anderen daarvan de schuld te geven dan jezelf.”

Het Nederlandse Koninkrijk wil op z’n minst regelen dat de onderdanen die vanwege de boycot nog ongewenst vast zitten in Venezuela kunnen terugkeren naar eigen land.

Bron : telegraaf.nl/telegraaf-i 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief