Onderzoeken naar Apache-crash pas over maanden klaar

Gepubliceerd op: 11-2-2018

ZOELMOND - Het duurt nog maanden voordat er meer helderheid is over de botsing van een Apache-helikopter met een hoogspanningsmast in Zoelmond. Verschillende onderzoeken naar het incident zijn nog in volle gang.

Op maandagavond 13 november 2017 vloog een legerhelikopter in het donker tegen de bliksemafleider van een hoogspanningslijn. De heli raakte licht beschadigd. De piloten zetten het toestel in een nabijgelegen weiland aan de grond. 24.000 huishoudens zaten uren zonder stroom.

Maanden
De Koninklijke Marechaussee (KMar) onderzoekt het ongeluk namens Defensie in opdracht van het Openbaar Ministerie in Arnhem. Justitie noch de KMar noch de Luchtmacht kan aangeven hoe lang het nog duurt voordat het onderzoek gereed is; wel geven ze aan dat het naar verwachting nog een tijd duurt. 

Afbeelding verwijderdDe in Zoelmond gecrashte Apachehelikopter wordt geborgen. © William Hoogteyling

,,Volgens de onderzoeksleider moeten er nog een aantal verhoren plaatsvinden en moeten we nog getuigen spreken’’, zegt Marlous de Ridder van de KMar. Op basis van het onderzoek wordt onder meer bepaald of de vliegers iets te verwijten valt.

Volle gang
Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) doet zelfstandig onderzoek naar de crash. Het onderzoek is volgens Wim van der Weegen van de OVV  'in volle gang'. ,,Ik verwacht het eindrapport pas over aantal maanden. Eerst krijgen de betrokken partijen het conceptrapport nog te zien. Daarna wordt het eindrapport opgesteld en gepubliceerd.’’

Netwerkbedrijf Alliander, eigenaar van de hoogspanningslijn, verwacht binnenkort klaar te zijn met het onderzoek naar de schade. Alliander heeft het Arnhemse DNV-GL – voorheen de KEMA – onder meer laten onderzoeken of de hoogspanningsmasten nog recht staan. Met deze uitkomsten kan Alliander de totale schade berekenen en verhalen op Defensie.

0,8 miljoen
Defensie kan in ieder geval een rekening tegemoet zien van 0,8 miljoen die Alliander gaat uitbetalen aan de 24.000 gedupeerde huishoudens. Alliander heeft een begin gemaakt met het uitbetalen van 35 euro aan elk gedupeerd huishouden. De netwerkbeheerder is druk alle gegevens te verzamelen van de energieleveranciers.

Bron : gelderlander.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief