Korea-veteranen herdenken gevallen kameraden bij KCT in Roosendaal

Gepubliceerd op: 17-2-2018

ROOSENDAAL - Met zeventien waren ze nog donderdag. Steeds kleiner wordt het kringetje kranige veteranen dat op de commandokazerne in Roosendaal de jaarlijkse herdenking bijwoont van de 123 Nederlandse militairen die sneuvelden in de Koreaanse Oorlog. ,,Maar we hangen aan elkaar, een echte vriendenclub", zegt Thom Hazeleger (88).

De herinneringen aan de bloedige strijd begin jaren vijftig zijn nog springlevend. Aan vrieskou tot min 35, aan gevallen kameraden. ,,En aan Dimphy uit Roosendaal, daar had ik toen verkering mee", grijnst de nog krasse Hazeleger uit Nunspeet. ,,Ik ontmoette haar in 1951, hier bij het KMT waar ze hielp. In Korea droeg ik een petje met haar naam erop. Maar haar achternaam weet ik niet meer, hoor." 

Hazeleger is nog fit. ,,Ik mag niet klagen, maar ik ben weduwnaar, dus soms wel eenzaam. Dus ben ik graag bij deze reünie, al is er van mijn club nog maar eentje over." De gruwelen van de oorlog staan hem nog helder voor de geest. Of hij doodsangsten heeft uitgestaan? ,,Ja, maar daar praat ik nooit over."

Op de appelplaats verzamelen de veteranen zich met familie en genodigden voor de ceremonie. Sommigen nog fier rechtop, anderen met ondersteuning. ,,Ooit stonden we hier met ruim honderd man", weet Leo Schreuders van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS), wiens vader in Korea diende.

Maandag 12 februari was het 65 jaar geleden dat Noord- en Zuid-Korea een wapenstilstand sloten. Enkele veteranen, onder wie VOKS-voorzitter Piet Gommers, zijn net terug uit Zuid-Korea, waar ze met premier Rutte een herdenking bijwoonden bij het Nederlandse oorlogsmonument in Hoengsong. 

Lees het gehele artikel, foto's en video op BNdeStem

Bron : BNdeStem

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief