OM eist zes jaar voor smokkelen Albanezen in Apeldoorn

Gepubliceerd op: 18-2-2018

Niet lang nadat hij door een Franse rechtbank tot 2,5 jaar celstraf was veroordeeld voor mensensmokkel, betrapte de Nederlandse politie de 46-jarige Ierse vrachtwagenchauffeur M.A. op heterdaad voor hetzelfde vergrijp in Barneveld.

Hij hield zich van de domme en de agenten geloofden hem. Twee weken later liep hij in Apeldoorn alsnog tegen de lamp. Als het aan justitie ligt, verdwijnt hij voor zes jaar achter de tralies. Mijn baas overtuigde mij dat het allemaal wel oké zou zijn. Ik ben naïef en stom geweest.

Afbeelding verwijderdVerdachte
'Een bijzonder hardleerse man', zo omschreef de officier van justitie de verdachte vandaag. A. werd op 14 januari 2016 tot 2,5 jaar veroordeeld door de Franse rechtbank omdat hij mensen had verstopt in zijn vrachtwagen. Die straf moet hij nog uitzitten. Hij hield vol van niks te weten en zei dat hij zonder proces is vrijgelaten. Het ontbrak de rechtbank aan verdere informatie.

Misbruik
Eerder zat A. al eens zeven jaar celstraf uit voor drugssmokkel, ook als vrachtwagenchauffeur. ,,Meneer maakt keer op keer misbruik van zijn beroep'', aldus het OM.

Vorige zomer werd hij op 8 augustus op heterdaad betrapt in Barneveld. Een getuige zag mensen in een vrachtwagen klimmen en belde de politie. Nog voordat A. de motor kon starten, werd hij gepakt. In de 'tot de nok toe volgeladen' koelcel met groente en fruit, waren acht Albanezen op en achter de kratten gaan zitten. De temperatuur was ingesteld op 4,9 graden.

De Ier werd uiteindelijk vrijgelaten omdat de politie geloofde dat hij van niets wist. De migranten waren volgens hem in zijn vrachtwagen geklommen terwijl hij lag te slapen. ,,De deuren van de trailer waren wel dicht, maar niet op slot'', zei hij - via een tolk - tegen de rechtbank.

Op 18 augustus was het opnieuw raak en dit keer in Apeldoorn. De politie haalde zes Albanezen uit de vrachtwagen. Die werd onderzocht en er kwam koude lucht uit de trailer, die kouder was dan de buitenlucht. Agenten die in de trailer klommen, merkten dat hun adem zich omzette in condens. En de eerste woorden van de gesmokkelden waren: ik heb het koud. ,,Ik begrijp het niet. De laatste persoon die uit de auto kwam, zat op de uien met zijn jas op zijn schoot een sigaret te rollen. Bovendien, het koelsysteem was uitgeschakeld'', zei de verdachte.

In de smiezen
De Koninklijke Marechaussee had hem al een tijdje in de smiezen. Tijdens de eerste verhoren speldde de Ier ze op de mouw dat hij onder druk werd gezet door een bende, omdat er anders iets met zijn vrouw en kinderen zou gebeuren. Pas later legde hij een volledige bekentenis af.

Over zijn motief werd echter niets duidelijk, niet tijdens de verhoren en ook niet tijdens de rechtszaak. Hij hield vol dat hij niet wist hoeveel geld hij hiervoor zou krijgen. De openbaar aanklager rekende het hem zwaar aan dat hij de Albanezen in een koelcel vervoerde. ,,Zij zouden de reis echt niet hebben overleefd en door verstikking om het leven zijn gekomen.'' Dat werkte strafverzwarend voor het Openbaar Ministerie. ,,Deze zaak illustreert maar weer eens dat migranten worden gezien als handelswaar, waar veel geld mee te verdienen is. Ze worden vervoerd alsof het goederen of beesten zijn.''

Of hij zich heeft bekommerd om het lot van deze mensen, wilde de rechtbankvoorzitter weten? ,,Jazeker, ik was van plan om de deuren tijdens de overtocht open te doen. Mijn baas overtuigde mij dat het allemaal wel oké zou zijn. Ik ben naïef en stom geweest. Waarom, waarom, waarom? Dat vraag ik mij steeds af.''

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron : destentor.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief