Heel dicht bij muzikanten in Nacht van de Militaire Muziek

Gepubliceerd op: 19-3-2018

Als je van puzzelen hield, dan was je op de Nacht van de Militaire Muziek helemaal thuis afgelopen zaterdag. Want om zoveel mogelijk van de liefst 36 optredens te kunnen bijwonen moest je flink navigeren tussen de 7 podia her en der in het National Militair Museum (NMM). Daarop waren alle grote Nederlandse militaire orkesten te zien, samen met diverse solisten. De 300 musici speelden voor een uitverkocht huis.

Afbeelding verwijderd

Het was nog een hele toer de liefst 2.750 gasten op tijd in het NMM te krijgen, waar het programma om 19.15 uur begon. De aanvoerrouten konden de toestroom niet aan. Lange files zorgen ervoor dat rond 20.30 uur de laatste bezoekers binnendruppelden. Gelukkig begon grofweg ieder kwartier ergens in het museum wel een nieuw optreden.

Centraal thema dit jaar was ‘vader’ dat in diverse optredens tot uiting kwam zoals bij speciale gast jazz-fluitist en musicoloog Ronald Snijders. Hij trad op met de Fanfare ‘Bereden Wapens’ en verhaalde over zijn vader die vroeger dirigent was van de Troepen in Suriname-kapel. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ speelde een speciaal door Herman van Veen gecomponeerd stuk over zijn vader die in 1947 zijn dienstplicht vervulde.

Dé vader van de avond was evenwel Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands en in ‘eigen persoon’ aanwezig. De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ presenteerde een programma waarin het volkslied ‘het Wilhelmus’ centraal stond. En het viel in de smaak getuige de staande ovatie.

Masterclass met verhalen
Zeer interessant en indrukwekkend was een interview met 3 trompettisten die op bijzondere momenten het Signaal Taptoe (nationaal) of The Last Post (internationaal) speelden. In de masterclass ‘Signaal van je leven’, vertelden solisten over ‘hun’ moment tijdens de herdenking van de Herculesramp (1996) op Vliegbasis Eindhoven, de bijzetting van prins Bernhard (2004) in Delft en de diverse aankomsten van stoffelijke overschotten van de MH17-ramp op Vliegbasis Eindhoven.

Minister Ank Bijleveld was een van de aanwezigen van de Nacht van de Militaire Muziek.Toon opties

Festivalformule werkt
Festivalleider Ron Geurts kijkt terug op een zeer geslaagd muziekbuffet waar voor iedere bezoeker iets van zijn of haar smaak wordt aangeboden. “Bezoekers hebben meer dan 1 reden nodig om naar iets toe te gaan en een festival is zo’n formule met een hapje, drankje en veel soorten muziek. Daarbij komen de gasten heel dicht bij de muzikanten. Dat toont de menselijke kant van de krijgsmacht. De mensen gaan na het festival weer naar huis, maar al die ingrediënten blijven in het de hoofden hangen.” Of zoals bezoekers Antoon en Adrie Brenders het verwoorden: “we vergapen ons als amateurs aan wat beroepsmuzikanten kunnen.”

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief