Rutte waarschuwt VN voor toekomst vredesmissies

Gepubliceerd op: 30-3-2018

VN vredesmissies zijn soms een puinhoop. Nederland probeert orde op zaken te stellen. In de Veiligheidsraad vraagt Mark Rutte aandacht voor gebrekkige uitrusting en vredestroepen die zich vreselijk misdragen.

Afbeelding verwijderdDe secretaris-generaal van de VN is boos, een tikje wanhopig zelfs. De stem van Antonio Guterres bast door de vergaderzaal als hij van Mark Rutte het woord krijgt en in de Veiligheidsraad opsomt dat er gebrek is aan pantservoertuigen, communicatieapparatuur en veldhospitalen voor blauwhelmen. ,,Vorig jaar hebben we 59 vredeshandhavers verloren, een flinke toename ten opzichte van 2016, toen het aantal doden 34 was'' zegt hij. ,,We verliezen levens én geloofwaardigheid.''

Modernisering en verbetering van vredesmissies is voor Nederland een speerpunt tijdens het lidmaatschap van de Veiligheidsraad. De regering vindt het zo belangrijk, dat Rutte zelf naar het VN-hoofdkantoor in New York is gekomen om aandacht te vragen voor de treurige staat van de vredestroepen. Hij leidt aan de zijde van Guterres een debat over het onderwerp.

,,Waarom we ons hierop richten? Omdat wij echt ervaring hebben,'' legt de premier uit. ,,We hebben in Mali en ook in andere missies dingen gezien waar we iets van kunnen leren.”

Lees het gehele artikel in AD.

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief