Ontruiming Piersonstraat Nijmegen 23 februari 1981

Gepubliceerd op: 16-4-2018

Registratie van het NOS Journaal van 23 februari 1981 van de ontruiming in Nijmegen van de Piersonstraat waarbij het leger met 7 tanks en de marechaussee ingezet werden tegen honderden krakers en sympathisanten.

De Piersonstraat kreeg de naam 'Vrijstaat de Eenhoorn' en zij werd verdedigd door barricades met prikkeldraad, zand en sloopauto's en tevens was er een tankgracht gegraven.

Op 23 februari 1981 vonden er in Nijmegen flinke rellen plaats. De rellen waren landelijk nieuws, vooral vanwege het geweld dat gebruikt werd door de politie, ME en marechaussee. Wij vonden journaalbeelden van deze ‘Piersonrellen’.

Krakers en ME
In de Piersonstraat hadden krakers panden bezet om de bouw van een parkeergarage tegen te gaan. Toen bleek dat de kraker niet van plan waren op eigen gelegenheid de panden te verlaten, grepen de politie, marechaussee en ME hard in.

Tanks door de straten
In de beelden zien we verslaggeving van de rellen op het journaal. We zien tanks door de straten rijden, politie in actie komen en de puinhoop die deze rellen achterlieten.

Bron : indebuurt.nl/nijmegen

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief