Na 75 jaar heeft verzetsheld Hoekman zijn monument in Keent

Gepubliceerd op: 18-4-2018

VIDEOKEENT - "Het is wel laat, maar nooit te laat." Zo klonk het zaterdagmiddag in Keent, een klein buurtschap aan de Maas bij Ravenstein. Bijna 75 jaar na zijn gewelddadige dood werd daar een monument onthuld ter nagedachtenis en als eerbetoon aan Piet Hoekman. 

Hoekman liep in november 1943 samen met een andere geheime agent van het Nederlandse Bureau Inlichtingen in een Duitse hinderlaag en werd doodgeschoten. Bram Grisnigt (95) weet zeker dat het aan zijn vriend te danken was dat op dat moment niet de hele organisatie van Zendgroep Barbara werd opgerold. ,,Doordat Piet zich verzet heeft tegen zijn aanhouding, kon de rest ontsnappen. Hij was een echte held." 

Bram Grisnigt weet waar hij over praat. Hij was er weliswaar op dat fatale moment niet bij, maar hij behoorde wel tot de Zendgroep en wachtte die nacht in Escharen tevergeefs op terugkeer van zijn vriend en mede-verzetsstrijder. 

Afbeelding verwijderdDe Osse burgemeester Wobine Buijs sprak bij de onthulling haar dank uit voor de dapperheid van Hoekman en alle andere mensen die opstaan tegen onderdrukking. ,,We staan hier op historische grond. Er is hier een mens vermoord die streed voor de vrijheid die we na 75 jaar al bijna gewoon zijn gaan vinden. Je hoeft maar naar Syrië te kijken om te zien dat het helemaal niet vanzelfsprekend is."

De aanwezigen van de ceremonie verbeelden onbewust het leven van Piet Hoekman: marechaussee uit Urk die  vanuit bezet Nederland naar Engeland voer om als geheim agent terug te keren samen met zijn inmiddels 95-jarige vriend Bram Grisnigt (met stok). 

Ook Commandant Koninklijk Marechaussee, Luitenant-Genaraal Harry van den Brink was bij plechtigheid aanwezig. Hij legde een krans bij het monument en hield een toespraak.

Klik hier voor de video-opname

Bron : bd.nl en andere media - foto : Peter van Erp

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief