Na aangifte ouders worden nu militairen verhoord over mortierramp Mali

Gepubliceerd op: 26-4-2018

„We voelen dat er voor het eerst echt naar ons is geluisterd”, zegt Greetje Groenbroek over haar aangifte tegen Defensie om het Mali-mortierongeluk. Greetje Groenbroek, de moeder van Henry Hoving (29), en Kees Roggeveld, de vader van Kevin Roggeveld (24), hebben 4 april aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee op de kazerne in Havelte.

Geen namen genoemd
De aangifte is gedaan tegen Defensie in het algemeen. Namen van vermeende betrokken militairen, verantwoordelijk voor de omgang met munitie, zijn bewust niet genoemd in de aangifte. „We hebben een algemene aangifte gedaan. We zijn nuchtere Groningers, dus we gaan niet zomaar namen noemen, als dat niet echt noodzakelijk is.”

De aangifte is mede gedaan namens de partners van de omgekomen militairen. Volgens Greetje Groenbroek was het erg intensief. „Het heeft drie uur geduurd. We hebben het idee dat er voor het eerst écht goed naar ons is geluisterd, dat we serieus genomen worden.”

‘Dood door schuld’
‘Dood door schuld’, luidt de formele aangifte, die werd opgeschreven door twee rechercheurs. Hoe lang het onderzoek gaat duren, weet ze niet. „We hebben net de familierechercheur weer langs gehad, en die durfde het ook niet te voorspellen.”

Groenbroek acht een sepot ondenkbaar: „Nee, daar houd ik geen rekening mee. Dit is de marechaussee serieus aan het onderzoeken. Ik ben al gebeld door enkele oud-collega’s van onze omgekomen zonen die ook zijn uitgenodigd voor een gesprek en het afleggen van een verklaring. Dat is bemoedigend; ze zijn serieus bezig.”

Bulgaarse mortieren
Vanwege de Mali-ramp stapte Jeanine Hennis op als minister en ook commandant der strijdkrachten Tom Middendorp stopte. De nabestaanden claimen dat de wáre verantwoordelijken nog bij Defensie werken. Kevin Roggevelds broer Cor zei eerder: „Waarom deed Defensie niets met Amerikaanse waarschuwingen over die ondeugdelijke Bulgaarse mortieren?”

Bron : dvhn.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief