Onbemand vliegtuigje Defensie houdt hekken Oostvaardersplassen in de gaten

Gepubliceerd op: 26-4-2018

UPDATE Vanwege de aanhoudende onrust rond de Oostvaardersplassen heeft de politie Defensie om hulp gevraagd bij het toezicht houden in het gebied. Sinds vorige week surveilleert de Landmacht regelmatig in het natuurgebied van pakweg 5.500 hectare. Dat gebeurt met een onbemand vliegtuigje. 

,,Er gebeurt al een tijd van alles rond de Oostvaardersplassen. We hebben bijvoorbeeld confrontaties gehad tussen actievoerders en boswachters, maar zien ook dat hekken worden doorgeknipt en dieren loslopen. Daarom houden we als politie al een tijd toezicht, terwijl dit normaal gesproken natuurlijk bij de BOA's van Staatsbosbeheer ligt", zegt politiewoordvoerder Ellen de Heer. ,,Het is alleen zo'n uitgestrekt gebied dat we wel wat hulp kunnen gebruiken. Defensie is beschikbaar, dus waarom zouden geen gebruik maken van die diensten?" 

Energie
,,Bovendien", zegt de woordvoerster, ,,de energie die we als politie nu in de Oostvaardersplassen steken, kunnen we ergens anders niet inzetten." Volgens De Heer gaat het nadrukkelijk om extra oren en ogen in het gebied. Zodra het Landmacht-personeel een situatie tegenkomt waarvan het denkt dat handhaving nodig is, schakelt het de politie in. De hulptroepen maken geen proces-verbaal op, weet De Heer. 

Storm
De inzet van Defensie is tijdelijk. Als de storm rond de Oostvaardersplassen gaat liggen, zal de hulp van de Landmacht niet meer nodig zijn. Het is de laatste tijd wat rustiger aan het worden, merkt De Heer. Dat kan ook komen doordat voor- en tegenstanders reikhalzend uitkijken naar de dag van morgen. Dan komt Pieter van Geel met zijn advies over de Oostvaardersplassen. 

Bron : destentor.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief