Krijgsmacht herdenkt gevallenen op de Grebbeberg

Gepubliceerd op: 1-5-2018

RHENEN Op vrijdag 4 mei vindt de Nationale Militaire Dodenherdenking plaats op het Militair Ereveld op de Grebbeberg in Rhenen. Het is vanaf 20.00 uur twee minuten stil. 

Militair Ereveld GrebbenbergDe Krijgsmacht herdenkt dan de militairen die sinds 10 mei 1940 waar ook ter wereld voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen, dan wel zijn omgekomen bij de uitvoering van de militaire dienst. De herdenking vindt plaats in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, Professor mr. Pieter van Vollenhoven en Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan.

De gastheer bij deze plechtigheid is Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Kees Matthijssen. De organisatie vindt plaats in samenwerking met de gemeente Rhenen. Aan de plechtigheid gaat een stille tocht vooraf. Vanaf hotel 't Paviljoen aan de Grebbeweg lopen de genodigde autoriteiten en deputaties naar het Militair Ereveld. Het opstellen van deze stoet vindt plaats vanaf 19.00 uur. De tocht wordt begeleid door de Koninklijke Marechaussee en politie en start om 19.10 uur. De erewachtposten bij het monument worden in eerste instantie bemand door militairen in een uniform uit 1939. De wisseling van de erewacht door 11 Infanteriebataljon uit Schaarsbergen en 45 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte vindt plaats om 19.00 uur.

De muzikale ondersteuning tijdens deze herdenking wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Als onderdeel van de herdenking spreekt Krijgsmachtsraadsman majoor Wiebe Arts een overdenking uit. Ook dit jaar dragen scholieren een gedicht voor. Ruim twintig instanties leggen na de twee minuten stilte een krans. Aansluitend op de kranslegging volgt een defilé langs de ruim achthonderd graven. De geplande eindtijd is 20.45 uur.

Bron : veenendaalsekrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief