Perspectief voor ontheemden Irak

Gepubliceerd op: 29-6-2018

Het kabinet steunt de terugkeer van ontheemden in Irak naar hun dorpen en steden, die tot voor kort bezet waren door ISIS. Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft dit bekendgemaakt tijdens haar bezoek aan Mosul, de bevrijde stad in Noord-Irak waar de terreurorganisatie in 2014 het kalifaat uitriep.

Afbeelding verwijderd‘Het is van het grootste belang dat hier en in andere door ISIS verwoeste gebieden stabiliteit terugkeert of wordt versterkt. Mensen perspectief bieden is een cruciale factor, omdat hun bezit en bestaan hier is weggevaagd’, aldus Kaag. Het gaat hierbij om het herstellen van basisvoorzieningen als water, elektriciteit en scholen.

Nederland stelt hiervoor €20 miljoen beschikbaar aan de Funding Facility for Stabilization van de UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN. Eerder al werd in totaal €37 miljoen vrijgemaakt om terugkeerders een kans te bieden hun leven weer op te bouwen. Naast basale voorzieningen gaat het ook om programma’s waarbij mensen worden ingezet om op zwaar beschadigde locaties puin te ruimen. Daarmee verschaffen ze zich een inkomen en tegelijkertijd wordt een eerste begin gemaakt met wederopbouw. In Irak leven 2 miljoen mensen die nadat ze op de vlucht zijn geslagen nog niet naar huis kunnen.

Focuslanden
Minister Kaag brengt deze dagen een vierdaags bezoek aan Jordanië en Irak. In haar recent verschenen beleidsnota Investeren in perspectief zijn beide landen aangemerkt als focuslanden, waarvoor Nederland zich in deze regeerperiode extra inzet. Kaag: ‘De impact van de oorlog in Syrië en de strijd tegen ISIS is hier enorm. Daarom werken we aan een combinatie van humanitaire hulp en opvang in de regio, maar ook aan versterking van de economische situatie die meer groei en banen moet opleveren. Voor zowel de lokale bevolking als vluchtelingen.’

Lees verder op de website van rijksoverheid.nl

Bron : rijkoverheid.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief