Zenuwen op Schiphol voor eerste zwarte zaterdag in deze zomervakantie

Gepubliceerd op: 6-7-2018

Morgen wordt de eerste ’zwarte zaterdag’ op Schiphol verwacht. Het is topdrukte bij de grote uittocht in Nederland.

Afbeelding verwijderdNu de schoolvakanties vandaag beginnen, rekent de luchthaven tientallen dagen op meer dan 230.000 reizigers.

Het wordt deze zomervakantie nog drukker dan vorig jaar met naar verwachting circa 3% meer luchtreizigers. Bijna 13 miljoen passagiers in juli en augustus. Alle vakantievluchten zitten volgens de reisbureaus propvol. Meer ruimte in het hoogseizoen is er nu ook niet op Schiphol.

Luchthaven, marechaussee en vliegmaatschappijen zetten alle middelen in om de toeristenstromen in goede banen te leiden bij de incheckbalies en de veiligheids- en paspoortcontrole. Toch is chaos niet altijd te vermijden. „Er hoeft maar iets mis te gaan en mensenmassa’s hopen zich op”, vreest voorzitter Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR.

Desondanks zegt hij vertrouwen te hebben in de zware maatregelen. „Al wordt het in pieken vaak billenknijpen. Vakantiegangers moeten flexibel zijn. Ze vertrekken in de spits, dus wachttijden horen erbij.”

Volgens Schiphol is er vanaf nu een volle bezetting met 20% extra mensen, meer veiligheidspoorten, wegwijzers, aparte doorgangen voor kleine handbagage en flexteams die waar nodig bijspringen. Koffers voor vakantievluchten kunnen op P3 lang parkeren worden afgegeven „en we hebben dagelijks actuele reisinformatie op de website”, aldus de woordvoerster.

Daniël uit Helmond vliegt vandaag met TUI naar Malaga. „Mijn vrouw en twee kinderen van 14 en 15 jaar hebben nog nooit gevlogen, dus dat wordt heel spannend. Ja, we zijn wel zenuwachtig voor alle hectiek op Schiphol. We hopen er maar het beste van. Gewoon rustig blijven en zorgen dat je in de rij wat te doen hebt. Voor ongeduldige pubers zal dat niet makkelijk worden.”

Bron : telegraaf/krant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief