Reservisten worden opgeroepen bij dreiging of terreuraanslag

Gepubliceerd op: 16-7-2018

Geen beroepsmilitairen, maar reservisten worden straks ingezet om strategische plekken als Schiphol of Amsterdam Centraal Station te bewaken bij een terreuraanslag of als er een ernstige dreiging is. Dat bevestigt Defensie naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Afbeelding verwijderdMilitairen van de Nationale Reserve oefenen met het verstevigen van een dijk ANP

Nu werken politie en marechaussee samen met het leger, maar Defensie zegt dat reservisten heel goed kunnen invallen, zodat de beroepsmilitairen tijd hebben voor ander werk. "We willen reservisten hier meer voor gaan inzetten, want bewaken en beveiligen is hun specialisme", vertelt luitenant-kolonel André van Wijk.
 

Defensie benadrukt dat het verlenen van militaire bijstand voor het handhaven van de openbare orde een van de taken is van de Nationale Reserve. Minister Bijleveld noemt de reservisten "een soort flexibele schil van onze organisatie". "Ze worden ook nu al voor dit soort dingen ingezet als dat nodig is. Dat is gewoon de uitwerking van onze nationale taak."

Beter schieten
De deeltijdmilitairen krijgen dan bereikbaarheidsdiensten, waarin ze niet te ver van huis mogen zijn en direct van hun werk weg moeten kunnen. Ze krijgen straks extra training, om bijvoorbeeld beter te kunnen schieten. Volgend jaar moeten de eerste pelotons inzetbaar zijn. In 2022 moeten er negen pelotons van dertig mensen reservisten zijn voor dit soort invalklussen.

De reservisten zijn vrijwilligers, die hun militaire functie in deeltijd vervullen naast een baan of studie. Ze krijgen voor aanvang een algemene militaire opleiding, die twee weken duurt. Daarna worden ze intern opgeleid bij het peloton waar ze gaan werken.

Er zijn in Nederland zo'n 3000 reservisten. Ze ondersteunen het leger bij rampenbestrijding (zoals watersnood of uitbraak van besmettelijke ziektes), maar ook bij grote evenementen en ceremonies. De meest recente inzet van reservisten was bij de zoektocht naar Anne Faber.

Staatssecretaris Visser riep vorige maand al op vaker reservisten in te zetten. Ze maken Defensie flexibeler, terwijl ook bedrijven profiteren, zei ze. "Overweeg daarom om uw mensen tijdelijk bij Defensie neer te zetten. Laat hen ervaring opdoen. Met leiderschap. Met incasseren. Met doorzetten. Daar hebben we allemaal wat aan. In het belang van vrede en veiligheid."

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief