Rechtbank: geweld bij beëindiging treinkaping was rechtmatig

Gepubliceerd op: 26-7-2018

Het door mariniers toegepaste geweld bij de beëindiging van de treinkaping in 1977 was rechtmatig. De Haagse rechtbank bepaalde dat gisteren. Er zijn geen aanwijzingen dat mariniers de gijzelnemers bij De Punt in 1977 zonder noodzaak doodschoten.

Afbeelding verwijderdOok de vooraf gegeven geweldsinstructie was rechtmatig. Daarin stond dat gijzelnemers niet gedood mochten worden als zij geen gevaar (meer) vormden. De Staat der Nederlanden heeft altijd verklaard dat de mariniers volgens de instructies hebben gehandeld.

Minister Ank Bijleveld-Schouten twitterde eerder vandaag blij te zijn dat er duidelijkheid is voor de mariniers die betrokken waren bij de in 1977 gekaapte trein bij De Punt.

De Punt
Bewapende Molukkers kaapten op 23 mei van dat jaar de trein van Assen naar Groningen ter hoogte van het Drentse dorp De Punt. 40 reizigers, de machinist en de hoofdconducteur werden vrijgelaten. 54 reizigers bleven achter. Op 11juni voerden 6 Starfighters schijnaanvallen op de trein uit en de diverse teams van mariniers drongen de trein binnen om de gegijzelden te bevrijden. Er vielen 8 doden: 6 Molukse gijzelnemers en 2 passagiers. 6 passagiers van de trein, 2 mariniers en één gijzelnemer raakten gewond.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief