Mensensmokkel door terbeschikkingstelling van vluchtelingenpaspoort

Gepubliceerd op: 28-7-2018

De Koninklijke Marechaussee heeft een 30-jarige Nederlander en een 18-jarige Iraniër aangehouden als verdachten van mensensmokkel.

Afbeelding verwijderdDe 18-jarige verdachte had zijn vluchtelingenpaspoort ter beschikking gesteld aan een 27-jarige Iraniër die met dit document op 7 juli van Griekenland naar Schiphol was gereisd. Bij aankomst op Schiphol werd hij onderkend en aangehouden.

Uit het onderzoek door de recherche van de Koninklijke Marechaussee, onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland, bleek dat de 30-jarige verdachte het vluchtelingenpaspoort in Griekenland had overgedragen aan de 27-jarige Iraniër. Tezamen zijn zij terug naar Nederland gereisd. De 18-jarige verdachte is op 16 juli aangehouden toen hij bij de gemeente Langendijk een nieuw vluchtelingenpaspoort ging aanvragen. De 30-jarige man is op 25 juli aangehouden in zijn woning in Oss.

De 27-jarige verdachte heeft asiel aangevraagd en zit in het vreemdelingentraject. Beide andere verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld en moeten zich op 8 oktober voor een rechter verantwoorden.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief