Amerikaanse rechter voorkomt vrijgeven blauwdrukken 3D-geprinte wapens

Gepubliceerd op: 2-8-2018

De online blauwdrukken voor 3D-geprinte handvuurwapens, die woensdag vrijgegeven zouden worden, verschijnen toch niet op internet. Een Amerikaanse rechter heeft dat enkele uren voor de publicatie voorkomen. Hij oordeelde dat de publicatie onherstelbare schade zou kunnen toebrengen aan Amerikaanse burgers.

Afbeelding verwijderdMeerdere staten hadden een zaak aangespannen tegen het vrijgeven van de blauwdrukken waarmee mensen thuis een wapen kunnen printen. Detectiepoortjes kunnen deze van plastic gemaakte wapens niet detecteren.

De rechter blokkeert met zijn besluit een overeenkomst die de Amerikaanse regering onlangs met een bedrijf uit Texas had gesloten.

Offline
Defense Distributed kwam in 2013 met het eerste 3D-geprinte handvuurwapen en zette het ontwerp ervan online. De overheid bepaalde dat deze blauwdrukken offline gehaald moesten worden. Het bedrijf spande daarom een rechtszaak aan. In juni kreeg Defense Distributed via een regeling alsnog toestemming voor publicatie.

Het bedrijf had op zijn website met grote letters de datum aangekondigd waarop de blauwdrukken weer online mochten komen. Maar sinds vrijdag heeft de onderneming al een aantal ontwerpen online gezet. De rechter stelt dat de publicatie van deze bestanden nu illegaal is.

Amendement
Defense Distributed beroept zich op het eerste en tweede amendement van de Amerikaanse grondwet. Die geven Amerikanen het recht op vrijheid van meningsuiting en het bezitten en dragen van wapens.

Bij de techniek 3D-printen worden objecten driedimensionaal afgedrukt. Dit gebeurt met een fijn poeder dat laag na laag wordt opgebouwd.

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief