Hoe komt de politie aan duizenden nieuwe agenten?

Gepubliceerd op: 5-8-2018

Het Nederlandse politiekorps heeft te weinig agenten. De korpsleiding en het ministerie van Justitie en Veiligheid hopen de komende jaren duizenden extra agenten op te leiden om de politie te versterken. Maar hoe kom je aan duizenden agenten?

Afbeelding verwijderdEerder deze week liet de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema weten graag extra agenten voor het uitgaanscentrum in de stad te willen. Zij is daarover in gesprek met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De roep om meer agenten is niet nieuw in Amsterdam. De lokale korpschef pleit al langer voor een uitbreiding van honderden uniformen. Maar ook elders in Nederland willen ze nieuwe agenten om de werkdruk te verlagen.

Afgelopen winter deed burgemeester Paul Depla van Breda nog een oproep. Zijn stad werd in de eerste weken van dit jaar getroffen door een geweldsgolf met meerdere schietpartijen. Hij stelde destijds dat er dringend 250 extra rechercheurs nodig waren om de zware criminaliteit te bestrijden. Door het gebrek aan capaciteit werd een schietpartij op een snelweg bij Etten-Leur volgens hem niet onderzocht.

Grapperhaus presenteerde in juni samen met de landelijke korpschef Erik Akerboom een meerjarenplan voor de politie. Met het plan werd vormgegeven aan de 291 miljoen euro die het kabinet in de politie wil investeren. Versterking van de opsporing, verbetering van de ICT-ondersteuning en de uitbreiding van het korps zijn de speerpunten in het plan.

De komende jaren moet de politie 17.000 nieuwe mensen opleiden en het korps structureel met 1.100 agenten uitbreiden. 770 agenten zullen als wijkagent of rechercheur worden ingezet. Nog eens 170 extra rechercheurs gaan landelijk de zware misdaad bestrijden. Hetzelfde aantal wordt ingezet om internetcriminaliteit tegen te gaan.

Waar haal je al die nieuwe agenten vandaan? Grapperhaus noemde de uitbreiding van het korps "een enorme opgave die veel van de organisatie en van de mensen op de werkvloer zal vragen". Korpschef Akerboom zei het vorig jaar al: "Je trekt niet zomaar een blik agenten open."

Lees het volledige artikel op nu.nl

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief