Affaire rond Kroon heeft geen gevolgen

Gepubliceerd op: 23-8-2018

DEN HAAG - De vermeende verzinsels van oorlogsheld Marco Kroon blijven zonder gevolgen. De drager van de Militaire Willems-Orde blijft in dienst bij Defensie en volgende week vrijdag zal hij gewoon aanwezig zijn bij de uitreiking van de hoogste dapperheidsonderscheiding aan majoor-vlieger Roy de Ruiter.

Afbeelding verwijderdDat is de uitkomst van een gesprek dat minister Ank Bijleveld (Defensie) gisteren had met Marco Kroon. De twee kwamen tot de afspraak toen het Openbaar Ministerie in juli bekendmaakte geen bewijzen te hebben voor Kroons verhaal dat hij in tijdens een geheime operatie in Afghanistan kortstondig was gegijzeld en mishandeld en dat hij later zijn gijzelnemer had gedood (’Het was hij of ik’).

Niemand van zijn eenheid van destijds kwam het verhaal bekend voor. Niemand van zijn meerderen wist ervan. Kroon had er in elk geval tien jaar over gezwegen, naar eigen zeggen om de operatie niet in gevaar te brengen.

Heldendaden blijven overeind
Defensie was verlegen met de situatie, die nogal wat negatieve publiciteit opleverde. Maar ontslag is nooit aan de orde geweest, zeggen ingewijden, laat staan het afnemen van de Militaire Willems-Orde. De dappere daden waarvoor Kroon in 2009 werd geridderd, hebben immers nooit ter discussie gestaan. De majoor blijft voorlopig werken bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht een soort ombudsman van Defensie.

Kroon is een graag geziene gast aan het Binnenhof. Onlangs was hij ook al op bezoek bij voormalig defensieminister Jeanine Hennis.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief