Alles over de Militaire Willems-Orde

Gepubliceerd op: 26-8-2018

Wie krijgt deze onderscheiding en waarom?

Alleen voor uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Voor unieke prestaties. Voor hen die echt het verschil hebben gemaakt. De Militaire Willems-Orde is maar voor enkelen weggelegd. Voormalig Apache-vlieger Roy de Ruiter is de volgende die dit bijzondere eremetaal volgende week uitgereikt krijgt. Hieronder alles wat u moet weten over deze hoogste dapperheidsonderscheiding van ons land.

1. Waarom krijgt majoor-vlieger Roy de Ruiter de Militaire Willems-Orde?

Afbeelding verwijderdDat is een goede vraag, waar nu nog bijna niemand antwoord op heeft. Waarom de voormalig Apache-piloot wordt verheven tot ridder in de Militaire Willems-Orde wordt tijdens de uitreiking op 31 augustus door Koning Willem-Alexander bekend gemaakt.

Uit z’n cv blijkt in ieder geval dat de 36-jarige majoor-vlieger tussen 2004 en 2009, 6 keer is uitgezonden naar Afghanistan.

Of hij daar de dappere dingen heeft gedaan die aanleiding zijn voor de ridderorde durft De Ruiter zelf niet te zeggen. Hij vindt het allemaal maar vreemd. De familieman staat niet graag in de belangstelling. “Ik heb getwijfeld of ik ‘m zou accepteren. Ik wilde liever dat ze hem aan het squadron gaven, maar dat kon niet. Ik accepteer ‘m nu als een stukje erkenning voor hen”, zei De Ruiter eerder in de Vliegende Hollander.

Lees het gehele artikel in de defensiekrant 2018/17/03

Bron : defensiekrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief