Nieuwe Inspecteur-Generaal Veiligheid: “Leren van onze fouten”

Gepubliceerd op: 18-9-2018

“We hebben allemaal verschillende rollen, maar dezelfde missie: een veilige organisatie.” Dit zei Inspecteur-Generaal Veiligheid Wim Bargerbos deze week tijdens het bezoek van luitenant-admiraal Rob Bauer aan de nieuwe Inspectie Veiligheid Defensie, gevestigd aan de Brasserskade in Den Haag.

Commandant der Strijdkrachten Bauer sprak de nieuwe toezichthouder die meer en meer vorm krijgt. “Veiligheid is een topprioriteit en van fouten moet je leren. We weten allemaal dat het veiliger moet en kan. We moeten samen een lerende organisatie worden. Dat kost tijd en daarbij heeft iedereen een verantwoordelijkheid. Van hoog tot laag.” 

Rol nieuwe organisatie
Bargerbos legde uit hoe hij de rol van zijn nieuwe organisatie ziet. "Naast beleid en uitvoering hebben we nu ook een toezichthouder gericht op veiligheid. Incidenten en ongelukken kun je niet volledig uitsluiten. Maar als ze zich voordoen, moeten we er alles aan doen om ervan te leren en zo een betere organisatie te worden. Dat gaat de inspectie ondersteunen. Dat doen we niet door boetes uit te delen maar door onafhankelijk onderzoek dat bouwstenen oplevert waarmee we vervolgstappen kunnen zetten."

Uiteenlopende achtergronden
De nieuwe organisatie bestaat uit mensen met bijzonder uiteenlopende achtergronden. Burgers en militairen uit de eigen organisatie, maar ook van buiten Defensie. Bijvoorbeeld een helikoptervlieger, een milieujurist en een politiek historicus. Of neem de vliegtuigbouwkundig ingenieur en de plaatsvervangend hoofdinspecteur Jeugdzorg met veel ervaring op het snijvlak van recht en veiligheid. Mensen die elders hun sporen hebben verdiend maar met een grote betrokkenheid bij Defensie en veiligheid. Al deze expertises zorgen voor een compleet beeld.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief