Veel beveiliging voor bobo's bij herdenking Market Garden

Gepubliceerd op: 19-9-2018

Groesbeek - Omgeven door een horde veiligheidsmensen sloten de opperbevelhebber van de NAVO, de viersterrengeneraal Michael Scaparrotti, en Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland zich aan bij de herdenking van de luchtlandingen (Market Garden) op 17 september 1944.

Afbeelding verwijderd

Militaire groet bij het monument. Foto Erik van 't Hullenaar 

Die herdenking was al wat eerder begonnen - bij het 17 september-monument aan de 17 septemberstraat in Breedeweg. Hier hadden de leerlingen van de basisschool Breedeweg slingers-met-para's eraan gemaakt.  Na de kranslegging vertrok het gezelschap naar het Generaal Gavin monument aan de Nieuwe Drulseweg, waar dus de generaal en de ambassadeur erbij kwamen.

Zij werden welkom geheten door Jeanne Melchers van het Bevrijdingsmuseum. Ook vertegenwoordigers van de gemeenten Kleef en Kranenburg gaven acte de présence. Burgemeester Slinkman memoreerde dat 74 jaar geleden hier het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingeluid.

Verzet
Generaal Scaparrrotti was dankbaar dat er zoveel verzet in Groesbeek is geweest, anders waren er ongetwijfeld meer Amerikaanse slachtoffers gevallen. Hij was verheugd dat Groesbeek de herinneringen aan de WOII levend houdt. 

Een groep leerlingen van basisschool ’t Vossenhol legde ook een lange slinger met parachutisten uit voor het monument. Na de kranslegging vertrok men – zonder generaal en ambassadeur – naar de historische kerk in de Kerkstraat. Hier werden twee oorlogsverhalen verteld door o.a. Jeanne Melchers ( over het plaatselijk verzet ) en Theo Giesbers (het levensverhaal van Jan en El Scharp). 

Na de kranslegging werden de gasten uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in het nabijgelegen gemeentehuis waar Marco Cillessen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Bron : gelderlander.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief